سلامت دیجیتال حوزهای است که از فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی برای تسهیل درک مشکلات و چالشهای سلامتی افراد و ارائه راه حل برای آنها استفاده میکند. ابزارهای سلامت دیجیتال ظرفیت گستردهای برای بهبود توانایی ما در تشخیص و درمان دقیق بیماری افراد دارند. هدف این حوزه ارائه اثربخشتر مراقبتهای بهداشتی به شکل دقیقتر و شخصی شدهتر است. سلامت دیجیتال ماهیتی چندرشتهای دارد که طیف وسیعی از علوم را در برمیگیرد؛ از جمله پزشکان، محققان، و دانشمندان با تخصصهایی همچون مراقبتهای بهداشتی، مهندسی، علوم اجتماعی، اقتصاد سلامت، و مدیریت داده. فناوریهای سلامت دیجیتال شامل راهحلها و خدمات سختافزاری و نرمافزاری در قالب پزشکی از راه دور (تله مدیسین)، گجتهای پوشیدنی، واقعیت افزوده، و واقعیت مجازی هستند.
به طور کلی، سلامت دیجیتال سیستمهای سلامت را برای بهبود استفاده از فناوریهای محاسباتی، دستگاههای هوشمند، روشهای تحلیل محاسباتی، و رسانههای ارتباطی جهت کمک به متخصصان مراقبتهای بهداشتی و بیمارانشان در مدیریت بیماریها و همچنین ارتقای سلامت به هم متصل میکند. ابزارهای دیجیتال از طریق دسترسی به دادهها و کنترل بیشتر افراد بر سلامت خود، دید جامعتری از سلامت بیمار به متخصصان ارائه میدهند. این فناوریها میتوانند مصرفکنندگان را برای تصمیمگیری آگاهانهتر در مورد سلامت خود توانمند کنند و گزینههای جدیدی را برای تسهیل پیشگیری، تشخیص زودهنگام بیماریهای تهدیدکنندۀ زندگی، و مدیریت شرایط مزمن خارج از محیطهای مراقبتهای بهداشتی ارائه دهند.
از فناوریهای سلامت دیجیتال برای کاهش ناکارآمدیها، بهبود دسترسی به خدمات بهداشتی، کاهش هزینهها، افزایش کیفیت، مدیریت و پیگیری بهتر فعالیتهای سلامت، و شخصیسازی پزشکی استفاده میشود. استفاده از فناوریهایی مانند تلفنهای هوشمند، شبکههای اجتماعی، و برنامههای کاربردی اینترنتی نه تنها نحوۀ ارتباط ما را تغییر میدهد، بلکه راههای نوآورانهای را برای نظارت بر سلامت و دسترسی بیشتر ما به اطلاعات فراهم میکند. علاوه بر این، چنین پیشرفتهایی منجر به همگرایی افراد، اطلاعات، فناوری، و ارتباطات برای بهبود مراقبتهای بهداشتی میشود.
استارتاپهای سلامت دیجیتال
استارتاپهای سلامت دیجیتال معمولاً در حوزههایی چون پزشکی از راه دور، تسهیل دسترسی به خدمات، سبک زندگی سالم، تجهیزات پزشکی، مراقبت در منزل، تشخیص درمانی، مدیریت مراقبت، گردشگری سلامت و... فعالیت میکنند. مدل درآمدی این استارتاپها معمولاً به چهار شکل فروش محصول، دریافت حق اشتراک، پرداخت به ازای هر بار استفاده، و فروش اطلاعات است. چنین استارتاپهایی معمولاً برای حل یکی از چالشهای نظام سلامت فعالیت میکنند که در ادامه برخی از این چالشها بیان شده و یک استارتاپ نمونه که در آن حوزه فعالیت میکند، جهت بهرهگیری از ایدههای کسبوکار معرفی میگردد.
چالش 1- کاهش فعالیت بدنی
استارتاپ Sportyapp برای حل این چالش، نرمافزاری طراحی کرده که از طریق آن افراد میتوانند ورزشکاران دیگر را در نزدیکی خود پیدا کنند و به صورت گروهی با یکدیگر قرار بگذارند و ورزش کنند.
چالش 2- سبک غذایی ناسالم
استارتاپ MyfitnessPal در راستای حل این معضل، نرمافزاری عرضه کرده که دارندۀ یکی از بزرگترین پایگاه دادههای رژیم غذایی با هزاران غذای مختلف است و بر حسب ویژگیهای فردی، میزان متابلولیسم پایه، و اهداف لاغری، رژیم غذایی متناسب به کاربر ارائه میدهد. همچنین کاربر میتواند در هر لحظه از شبانهروز از مشاوره با کارشناسان تغذیه بهره ببرد.
چالش 3- نبود دسترسی شهروندان به کادر درمان
استارتاپ Motiv یک ابزارک (گجت) سازگار با زندگی روزمره تولید کرده که قابلیت ردیابی علائم حیاتی بدن را دارد و از طریق نرمافزار خاص این شرکت، اطلاعات آن قابل مشاهده و گزارشگیری هستند و به بیمار هشدارهای لازم را میدهند.
چالش 4- نبود دسترسی به داروخانه
استارتاپ Pillpack یک داروخانه آنلاین است که خدمات دارویی را در اختیار مشتریان خود، به ویژه افرادی که چندین دارو مصرف میکنند، قرار میدهد. دوزهای دارویی هر فرد برحسب روز و زمان مصرف، دستهبندی شده و در پکهای جداگانهای در یک بستهبندی قرار میگیرند. جعبۀ حاوی این پکها به صورت ماهانه، درب منزل در اختیار مشتری قرار میگیرد.
چالش 5- نبود دسترسی شهروندان به آزمایشگاه
استارتاپ Athelas دستگاه هوشمندی طراحی کرده که امکان انجام آزمایش شمارش کامل خون (CBC) را در خانه دارد. این دستگاه از فناوریهای یادگیری ماشین و بینایی رایانهای در حوزۀ بیوتکنولوژی استفاده میکند و تعداد گلبولهای قرمز و سفید، لنفوسیتها، و نوتروفیلها را در واحد خون اندازهگیری میکند. قطرۀ خون بیمار روی کیت آزمایش چکیده شده و در دستگاه قرار داده میشود. در کمتر از یک دقیقه، نتایج آزمایش به نرمافزار نصب شده بر روی تلفن همراه بیمار منتقل شده و با پزشک متخصص به اشتراک گذاشته میشود.
چالش 6- نبود دسترسی به خدمات سلامت
استارتاپ Mangohealth پلتفرمی طراحی کرده که به شهروندان کمک میکند شرایط پیچیده و فرآیند درمانی خود را مدیریت کنند. این نرمافزار امکانی را فراهم کرده که کاربر برای انجام فرآیندهای درمانی خود مثل مصرف به موقع داروها، ثبت وزن، فشار خون، و... برنامهریزی کند. این پلتفرم به کاربر یادآوری میکند که باید چه دارویی را مصرف کند یا زمان کدام فعالیت مربوط به سلامت فرا رسیده است.
چالش 7- دشواری پایش وضعیت کودکان
استارتاپ Owlet جورابی ارائه کرده که به پای کودک پوشانیده میشود. این جوران میزان ضربان قلب و سطح اکسیژن را برای کودکان اندازهگیری میکند و اگر تنفس آنها در طول شب به مشکل بخورد، به والدین هشدار میدهد.
چالش 8- کمتحرکی و چاقی روزافزون کودکان
استارتاپ GeoPalz برای حل این چالش یک گامشمار هوشمند طراحی کرده که به کمربند کودکان بسته میشود و از یک شتابسنج یکپارچه برای اندازهگیری سرعت و فاصلۀ طی شده توسط کودک استفاده میکند. کودک با فعالیت و بازیهای طراحی شده در نرمافزار این شرکت میتواند امتیاز کسب کرده و به سطوح بالاتر و جوایز دست پیدا کند.
چالش 9- دشواری نوبتگیری از کادر درمان
استارتاپ Onemedical در حوزۀ خدمات ارتباط آنلاین پزشک و بیمار، رزرو قرارهای ملاقات، دریافت نوبت آزمایش در محل و... فعالیت میکند. کارشناسان به صورت 24 ساعته در دسترس هستند و به بیماران مشاوره میدهند.
چالش 10- دشواری ارتباطگیری بیمار با پزشک
استارتاپ Talkspace پلتفرمی ارائه کرده که مشاورههای محرمانه و به صرفه را با رواندرمانگران حرفهای در هر زمان و مکانی فراهم میکند. این کار بدون نیاز به قرار ملاقات و با استفاده از پیامهای نامحدود صورت میگیرد.
چالش 11- عدم ارتباط بیماران با یکدیگر
استارتاپ Belonglife یک شبکه اجتماعی ویژۀ افراد مبتلا به سرطان راهاندازی کرده که امکانات گوناگونی از قبیل اتاقهای گفتوگو، ثبت اطلاعات سلامت، تقویم درمان، و شرکت در کارآزماییهای بالینی را در اختیار کاربران قرار میدهد.
چالش 12- دشواری تفسیر تصاویر رادیولوژی
استارتاپ VoxelCloud پلتفرمی عرضه کرده که به آنالیز تصاویر رادیولوژی با استفاده از هوش مصنوعی میپردازد. از این ویژگی در فرآیند غربالگری سرطان ریه، غربالگری بیماریهای شبکیه، و آنالیز پلاکهای عروق قلبی استفاده میشود.
چالش 13- ناآگاهی از وضعیت باروری
استارتاپ Ovusense یک سنسور تشخیصی طراحی کرده که به راحتی مانند یک تامپون داخل واژن قرار میگیرد و میتواند با دقت بسیار بالا، دمای مرکزی بدن را به صورت پیوسته اندازهگیری کند. کاربر باید هر شب این سنسور را داخل واژن قرار دهد تا سنسور، دادههای کافی برای درک بهتر نوسانات پروژسترون در چرخۀ قاعدگی را بدست آورد و بتواند زمان تخمکگذاری را بهدرستی پیشبینی کند. اطلاعات مربوط به این سنسور بر روی نرمافزار خاص این استارتاپ ثبت و پایش میگردد.
چالش 14- دشواری مراقبت از سالمندان
استارتاپ Keplervision پلتفرمی ارائه کرده که شامل مجموعهای از دوربینها و سیستمهای هوشمند برای نظارت بر رفتار سالمندان است. این سیستمها توانایی تشخیص و نظارت بر رفتار افراد سالمند و ناتوان را داشته و در صورت نیاز به رسیدگی به وضعیت بیمار، هشدار لازم را از طریق تلفن همراه به پرستاران میدهد. دوربینهای نظارتی در داخل اتاق بیمار نصب میشوند و با استفاده از هوش مصنوعی، سیستم توانایی تشخیص افتادن ناگهانی، سقوط اجسام بر روی فرد، عدم توانایی بیمار در برخاستن، طول کشیدن مدت زمان ماندن در حمام و سرویس بهداشتی و... را تشخیص داده و به پرستاران هشدار لازم را برای کمک رساندن به فرد میدهد.
آخرین نظرات کاربران
کسب عنوان دانشجوی برتر در جشنواره آموزشی دانشگاه
ساحل شایگان 1 سال قبلغذای امروز، آیندۀ ما را میسازد!
هادی 1 سال قبلکسب مقام کشوری در جشنوارۀ ملی اتا
مهرداد جوان 3 سال قبلسخنرانی در نشست تخصصی شورایاریها و جوانان
میم.سین 3 سال قبلدانشنامهی تغذیه و رژیم درمانی
پروانه 6 سال قبلتقدیر خیریۀ قمر بنی هاشم (ع) از علی پزشکی
فاطمه 6 سال قبلافتخار آفرینی در جشنوارۀ نشریات دانشجویی
نیلوفر افشار 7 سال قبلکسب دو رتبۀ ممتاز در جشنوارۀ ملی نشریات
پریسا موحدی 8 سال قبلمصاحبۀ صدا و سیمای اصفهان با علی پزشکی
صالح شیری 8 سال قبل